Δημιουργία Μουσείου Βασιλείας στην Ελλάδα

Δημιουργία Μουσείου Βασιλείας στην Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 3753/31.01.2007

Προς:
- Υπουργό Πολιτισμού


Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού λαού και της πορείας του έθνους μας, υπήρξε η περίοδος της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Για 150 περίπου η χώρα μας και έως το δημοψήφισμα του 1974 τελούσε υπό το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1974, λύθηκε το πολιτειακό ζήτημα της χώρας με την καθιέρωση αρχικά του πολιτεύματος της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και στη συνέχεια του σημερινού πολιτεύματος της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια μεγάλη περίοδο συνεχών ιστορικών εξελίξεων που διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες από τη δημοπρασία των αντικειμένων της τέως βασιλικής οικογένειας, από μεγάλο βρετανικό οίκο δημοπρασιών, φέρνει στην επιφάνεια ένα σημαντικό θέμα, αυτό της τύχης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας και της σύστασης από πλευράς ελληνικού κράτους ενός Μουσείου Βασιλείας.
Με τη δημιουργία ενός Μουσείου Βασιλείας στην Ελλάδα μπορεί να αξιοποιηθεί το κτήμα του Τατοΐου, το οποίο παραμένει για χρόνια ανεκμετάλλευτο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατήθηκε και κλάπηκαν αντικείμενα ιστορικής σημασίας.
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί μια συστηματική και επίσημη καταγραφή των αντικειμένων που ανήκαν στην πρώην βασιλική οικογένεια, αλλά και θα συγκεντρωθεί υλικό σημαντικής ιστορικής αξίας για τη βασιλεία στην Ελλάδα.
Κανένας λαός δεν μπορεί να αρνηθεί και δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του. Η ίδια η ιστορία, μας έχει διδάξει πως σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σεβόμαστε το παρελθόν μας, την ιστορική μας εξέλιξη, την ιστορία του τόπου μας, την πορεία του έθνους. Ακόμη και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, διαφύλαξαν όλα τα στοιχεία και μνημεία που συνδέονται με την περίοδο της βασιλείας τους και τα λειτουργούν ως μουσειακούς χώρους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ρωσίας όπου τα παλάτια των τσάρων αξιοποιήθηκαν, διατηρήθηκαν και λειτουργούν ως μουσειακοί χώροι.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού:

- Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Μουσείου Βασιλείας Ελλάδος με την απαραίτητα καταγραφή τόσο των αντικειμένων, αλλά και των ιστορικών εξελίξεων έως την κατάλυση της Βασιλείας στην Ελλάδα;

- Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, μετατρέποντάς το ενδεχόμενα σε χώρο Μουσείου Βασιλείας, ή χρησιμοποιώντας το όπως αλλιώς ο τόπος, αλλά και η ιστορική του διαδρομή επιβάλλουν;

Απάντηση Υπουργείου